English version      
 
         Letöltések
 RSOE
 1089 Budapest,
 Elnök utca 1.

 Tel.: +36 1 303-0168
 Fax: +36 1 477-0549
 E-mail: datram@rsoe.hu

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

DaTraM projekt

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az RSOE a projekt során létrehoz egy vízi veszélyes áruk monitoring tesztrendszert. A rendszer célja nem csupán az alapvetően szükséges folyami információs szolgáltatások (RIS) kiépítése, hanem olyan, új szolgáltatások kifejlesztése és tesztelése, amely a Duna magyarországi szakaszán szolgálná a folyami hajózás biztonságát. A tesztkörnyezet a Duna felső szakaszán került kijelölésre, mivel veszélyes áruk szállítására leggyakrabban a bécsi és a Budapesttől 30 kilométerre, délre elhelyezkedő százhalombattai olajfinomító között kerül sor. Az érintett tesztkörnyezet körülbelül 310 kilométer hosszúságú.
 
Az osztrák Via donau és az RSOE célja, hogy egy teljes mértékben működőképes pilot rendszert hozzon létre, valamint ebbe a rendszerbe bekapcsolja az összes érintett résztvevőt is az alábbi célokból:
 • A biztonsági kérdéseket érintő RIS szolgáltatások (hatósági és katasztrófavédelmi szolgáltatások) kifejlesztése, kiépítése, engedélyeztetése és a vonatkozó eljárási rendek elfogadtatása az osztrák, a szlovák és a magyar kormányzati és gazdasági szereplők körében.
 • A biztonsági kérdéseket érintő RIS szolgáltatásokra (hatósági és katasztrófavédelmi szolgáltatások) vonatkozó Európai Referencia Rendszer kiépítése.
 • A pilot rendszer tapasztalatai alapján olyan, a folyami hajózás biztonságára vonatkozó ajánlások kidolgozása, mely a jogi környezet adaptációjában nyújthat segítséget Ausztria, Szlovákia és Magyarország számára.
 
A pilot rendszer kulcsfontosságú funkciói:
 • Hajófedélzeti alkalmazás
  Valamennyi Magyarország és Ausztria között veszélyes árut szállító hajót felszerelnek AIS transzponderrel, elektronikus navigációs térképpel, valamint a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos további RIS szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges eszközökkel.
 • Parti alkalmazás
  Mikrohullámú gerinchálózatot Budapest és Győr között. Az RSOE tervei szerint kialakítja az AIS hálózatot Százhalombatta és Győr között (a magyarországi Duna szakasz 180 kilométeres részét érinti).
 • Üzemeltetési alkalmazás
  Az RSOE budapesti székhelyén felállítja a Magyarországi RIS Központot, mely kapcsolódni fog az Ausztriai RIS Központhoz, valamint a hajófedélzeti és a felhasználói alkalmazási területekhez (Közlekedési Minisztérium, Belügyminisztérium, Pénzügyminisztérium, Védelmi Minisztérium, kikötői hatóságok, szállítmányozók és terminálüzemeltetők).
 • Felhasználói alkalmazás
  Az RSOE hatékonysági és védelmi jellegű RIS szolgáltatásokat nyújt majd az érintett felhasználók számára (Közlekedési Minisztérium, Belügyminisztérium, Pénzügyminisztérium, Védelmi Minisztérium, kikötői hatóságok, szállítmányozók és terminálüzemeltetők).
DaTraM Záró Konferencia
2006. Április 26
Sikeres konferenciával és bemutatóval zárult Budapesten az első magyarországi víziközlekedési témájú TEN-T projekt. A két napos esemény során a résztvevők megismerhették a projektben elkészült tanulmányokat és szolgáltatásokat, illetve működés közben megtekinthették az európai szabványok szerint működő folyami információs szolgáltatásokat.
DaTraM találkozó Budapesten
2006. március 14
A DaTraM találkozó Százhalombattán és Budapesten került megrendezésre. A részvevők délelőtt a Százhalombattai olajfinomítóban megtekinthették a telepített hardver/szoftver eszközöket és megismerkedhettek azok működésével.
DaTraM találkozó
2006. február 28
Budapesten az RSOE irodájában került megrendezésre az V. DaTraM munkabeszélés.